Dé wifi-tip van METRIC-IT? Doe een Wireless Site Survey voor de perfecte wifidekking
Deel dit bericht

Sluit dekking- en signaalsterkte problemen uit met een Wireless Site Survey

Een betrouwbare wifi-verbinding is essentieel voor organisaties. Het stelt medewerkers in staat om productief te werken en zorgt voor een soepele communicatie tussen apparaten.
Er is dan ook niets zo vervelend als haperende, trage wifi. En daarom vroegen wij Network Engineer Ronnie Doornkamp om een aantal tips om de dekking, snelheid en veiligheid van het wireless netwerk te verbeteren. Zodat medewerkers en gasten zorgeloos kunnen werken in jouw bedrijfspand.

Zijn nummer één tip? Doe een Wireless Site Survey. Hoe zo’n site survey in zijn werk gaat, vertelt Ronnie in deze blog aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Ook deelt hij nog een aantal andere tips om de dekking, snelheid en veiligheid van het wireless netwerk te verbeteren.

Dekking- en signaalsterkteproblemen uitsluiten

“Wanneer een klant van ons belt dat de verbinding telkens wegvalt tijdens het videobellen of dat ze op bepaalde plekken in het pand geen goede dekking hebben, dan is het eerste dat wij adviseren vaak een Wireless Site Survey. Hiermee breng je namelijk in kaart hoe de wireless performance is en kan je aantonen óf uitsluiten dat de wifidekking of signaalsterkte het probleem is”, legt Ronnie uit.

“Komt er uit de meting dat het probleem van de haperende of trage verbinding niet in de dekking zit, dan ga je verder op onderzoek uit. Misschien zit het probleem wel in het device of het netwerk zelf. Door te beginnen met een Wireless Site Survey bespaar je de IT-beheerder een hoop tijd en uitzoekwerk.”

Wireless Site Survey: wat is het en wat kost het?

Benieuwd wanneer een wireless site survey een goed idee is, welke meting het beste bij jouw situatie past of wat de kosten zijn?

Hoe gaat een Wireless Site Survey in z’n werk? Ronnie legt het uit aan de hand van een praktijkvoorbeeld

In de gemeente Tilburg wordt een nieuw stadskantoor gebouwd. METRIC-IT heeft de opdracht gekregen om een goed, betrouwbaar en snel wifinetwerk te implementeren in het nieuwe pand. Na de implementatie van het wifi-netwerk heeft Ronnie in de zomer van 2023 een nameting uitgevoerd om te controleren of het geleverde netwerk voldoet.

Ronnie: “In het geval van de gemeente Tilburg, heb ik gecontroleerd of de daadwerkelijke dekking en signaalsterkte van het wireless netwerk overeenkwamen met de eisen van de opdrachtgever en hetgeen we vooraf hebben geadviseerd.”

“Allereerst laad ik de plattegrond van het gebouw in de meetsoftware van Ekahau. Vervolgens loop ik met de meetapparatuur door het hele pand*. Op de tablet, die verbonden is aan de meetapparatuur, zie je de plattegrond en geef ik aan waar ik mij op het moment van het meetpunt bevind. Zo heb je gemiddeld per kantoor vier of vijf meetpunten. Dan wordt de dekking en signaalsterkte gemeten. Maar ook de stoorzenders -die het signaal verstoren- en demping door fysieke obstakels worden in kaart gebracht. Zo maakt het bijvoorbeeld een heel groot verschil of een deur open of dicht is en van welk materiaal deze is gemaakt”, legt Ronnie uit.

“Nadat ik in alle ruimtes van het pand geweest ben en alle bestaande access points heb uitgemeten, begint de software met rekenen. Hij rapporteert alles en plot de resultaten op de plattegrond. Zo zie je precies waar het bereik goed is en waar de dekking onder het gewenste niveau is”, vervolgt Ronnie.

Het resultaat van een Wireless Site Survey? Ronnie: “Een rapport waarin de klant alles kan terugvinden wat met het wireless netwerk te maken heeft en wat er gebeurt in het wireless spectrum.”

* Het stadskantoor van Gemeente Tilburg heeft een oppervlakte van 20.000 m2. Een Wireless Site Survey is dus meteen een goede work-out voor onze engineers, aangezien je met gemak meer dan 50.000 stappen zet per meting.

Voorbeeld van een heatmap in rapportage

Figuur; voorbeeld van een heatmap in rapportage

Op basis van de nameting die Ronnie heeft gedaan, hebben wij de laatste detailinstellingen doorgevoerd en de gemeente geadviseerd over het beheer van het wireless netwerk. Nu staan alle puntjes op de i voor een wifi-netwerk op enterpriseniveau.

Benieuwd wat een wireless site survey jouw organisatie oplevert of wat de kosten zijn? Plan een afspraak in met één van onze netwerk engineers of doe de test en ontvang direct een kosteninschatting in je mailbox.

Maar je kunt meer doen om overal wifi en goede dekking te realiseren in jouw bedrijfspand

Tips waar je volgens Ronnie aan kunt denken?
1. Kies de juiste wifi-apparatuur: vervang traditionele consumentenrouters voor zakelijke access points. METRIC-IT levert uitsluitend oplossingen van topfabrikanten, zoals Cisco en HPE Aruba.

2. Plaats access points op strategische locaties in het pand: zorg ervoor dat de access points op de ideale hoogte zijn gemonteerd en in het midden van de verschillende ruimtes om obstakels te minimaliseren en het signaal efficiënt te verspreiden.

3. Beveilig je netwerk: voorzie je access points van de nieuwste firmware-updates en beveiligingspatches. Beperk de toegang tot het netwerk voor alleen geautoriseerde gebruikers én zorg voor een sterke wifi-beveiliging met behulp van sterke wachtwoorden en beveiligingsprotocollen.

4. Identificeer en elimineer mogelijke bronnen van storingen: wist je dat magnetrons, draadloze telefoons, bewegingsmelders en andere wifi-netwerken jouw wifi-prestaties beïnvloeden? Zorg dat je deze apparatuur verplaatst en je het kanalen- of signaalsterkteplan aanpast voor een optimale wifi-verbinding.

5. Voer regelmatig onderhoud uit: blijf het wifi-netwerk monitoren en voer regelmatig updates en onderhoud uit. Los problemen onmiddellijk op en optimaliseer de instellingen wanneer dat nodig is om een consistente en betrouwbare wifi-ervaring te behouden.

Nieuwe wifi-oplossing?

Heb je problemen in jouw draadloze netwerk of sta je op het punt om je wifi-netwerk te vernieuwen? Onze toegewijde netwerkspecialisten helpen je graag aan een (wifi-)netwerk op enterpriseniveau. Veilig, krachtig én schaalbaar. Meer weten of direct een afspraak inplannen voor een Wireless Site Survey bij jou op locatie? Neem contact met ons op.

Download CTA

MEER WETEN
OVER NETWORKING
AS A SERVICE?

Download dan onze gratis infosheet.

Gideon Chong
Gideon ChongNetwork Consultant

MEER WETEN?
NEEM CONTACT MET ONS OP

“Als Netwerk Engineer zet ik mij iedere dag in om de netwerken van onze klanten zo veilig en optimaal mogelijk te laten werken. Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met mij op, Ik help je graag!”

Neem contact met ons op