Netwerk engineer Petros Tasiopoulos vertelt over zijn liefde voor netwerkautomatisering
Deel dit bericht

Case: Een veiligere netwerkomgeving dankzij netwerkautomatisering

Petros Tasiopoulos deelt concreet stappenplan én vertelt over zijn detacheringsproject bij een bank

Werken bij een organisatie waar je als persoon centraal staat. En waar je jezelf kan ontwikkelen als netwerk engineer. Dat is wat Petros Tasiopoulos in 2021 zo aantrok aan het werken bij METRIC-IT. In dit interview maak je kennis met Petros en vertelt hij bovenal over zijn specialisatie: netwerkautomatisering. Want waarom moet jij je (als organisatie) verdiepen in de wereld van netwerkautomatisering en hóe pak je dat vervolgens aan?

Maak kennis met Petros Tasiopoulos

Woont in Gorinchem met zijn vriendin, zoontje van 11 en twee Sphynx katten | Houdt van sport (en dan met name fitness), op vakantie gaan, citytripjes en weekendjes weg | Automatiseert scripts, ook in zijn vrije tijd | Werkt sinds 2021 bij METRIC-IT als netwerk engineer en heeft daar een liefde ontwikkeld voor netwerkautomatisering

Bij METRIC-IT ben je echt een gewaardeerd lid van het team

“Ik hecht veel waarde aan persoonlijke en professionele groei. En METRIC-IT doet dat gelukkig ook. Wil ik morgen een hbo-opleiding starten om mijn skills te verbeteren, dan kan dat!”, vertelt Petros enthousiast. “Wat ik daarnaast erg waardeer aan het werken bij METRIC-IT is het feit dat jij als persoon centraal staat. Je bent echt een gewaardeerd lid van het team, waarbij je werkgever zowel zakelijk als privé altijd voor je klaarstaat.”

“De ontwikkelingen gaan zo snel. Dat je dagelijks bezig bent met ontwikkelen en élke dag wel iets nieuws leert.”

Liefde voor netwerkautomatisering

Petros heeft in de afgelopen jaren via METRIC-IT veel gedetacheerd gezeten bij verschillende bedrijven, waaronder een aantal ziekenhuizen. Tijdens zijn project bij het Erasmus MC is zijn liefde voor netwerkautomatisering ontstaan: “Voor het Erasmus MC moest ik destijds handmatig veel switches configureren en updaten. Dat kon toch sneller en makkelijker? Via de YouTube video’s en IT-trainingen van David Bombal raakte ik in aanmerking met Python en alles wat met automatisering te maken heeft. Met behulp van zijn video’s ben ik het mijzelf gaan aanleren”, vertelt Petros.

En bij het Erasmus MC had hij meteen zijn eerste use-case op het gebied van netwerkautomatisering te pakken. “Ik haalde heel veel voldoening uit het automatiseren van de repeterende taken voor het up-to-date en veilig houden van de switches. Hier wilde ik meer mee doen. En dus pasten we mijn ontwikkelingsplan aan én ging Erik (Operations Manager) net zo lang op zoek naar een opdracht waarbij ik deze ambities kwijt kon. Dat werd een opdracht bij een financiële instelling.”

Netwerkautomatisering in de praktijk

“In de wereld van netwerk engineering is er veel herhalend werk. Variërend van het monitoren van netwerkprestaties en het uitvoeren van back-ups tot het implementeren van de meest kritische (firewall) updates. Zo ook bij de bank waar ik nu een project doe”, legt Petros uit.

“Het doel van dit project is een veiligere netwerkomgeving creëren voor de financiële instelling. Waarbij de kans op fouten bij het uitvoeren van de netwerkwijzigingen vermindert én ze hun werk sneller en efficiënter kunnen doen. Een van de tools om dit te realiseren was netwerkautomatisering”, vertelt Petros.

“Automatiseren is niet heilig. Maar het maakt het leven wel makkelijker!” – Petros Tasiopoulos

Evaluatie is key

Ondanks dat het project nog loopt, zijn er volgens Petros al wel flinke stappen gemaakt: “Na elke automatiseringsslag blijven we evalueren. Is het ontwerp schaalbaar genoeg, is het personeel voldoende getraind, etc.? Alles om ervoor te zorgen dat het netwerk flexibel blijft én kan voldoen aan de nieuwste technologische ontwikkelingen.”

Een voorbeeld van een netwerkwijziging die nu geautomatiseerd is? “Het upgraden van de firewalls. Waar we eerst handmatig door de verschillende stappen heen moesten klikken, werken we nu met een ansible-playbook. Dit playbook voert ‘s nachts automatisch verschillende scripts uit. Na anderhalf uur is de firewall geüpgraded, zonder dat er enige tussenkomst van onze kant nodig was. Vervolgens wordt een notificatie naar ons Teams-kanaal gestuurd met de resultaten, waarbij we van onze kant nog een controle uitvoeren.”

Tijdswinst en een veiligere omgeving

Wat deze automatisering heeft opgeleverd? “Met name tijdswinst”, aldus Petros. “Maar het zorgt er ook voor dat we de upgrade kunnen uitvoeren op een tijdstip dat zo min mogelijk mensen er hinder van ondervinden. Daarnaast is de netwerkomgeving weer een stukje veiliger geworden, omdat de firewall na de upgrade weer voldoet aan de laatste ontwikkelingen en eisen.” En zo blijft Petros de komende maanden steeds meer zaken automatiseren voor de bank. Om zo een veiligere netwerkomgeving te creëren en de consistentie van de netwerkactiviteiten te verbeteren.

Een netwerk op enterpriseniveau, met behulp van netwerkautomatisering? Zo doe je dat

Als laatste vroegen wij of Petros nog tips had voor organisaties op het gebied van netwerkautomatisering of netwerkbeheer. Want hoe realiseer je -met behulp van netwerkautomatisering- nu een netwerk op enterpriseniveau? Hij kwam met het volgende stappenplan:

Stap 1 | Begrijp wat je nodig hebt: Kijk naar de groei, beveiliging, snelheid en betrouwbaarheid die je nodig hebt in je netwerk.
Stap 2 | Automatiseer stapsgewijs: Automatiseer eerst eenvoudige taken voordat je naar complexere zaken gaat.
Stap 3 | Kies de juiste tools: Kies software en technologie die passen bij wat je wilt bereiken.
Stap 4 | Denk aan beveiliging: Zorg ervoor dat alles veilig is en dat alleen de juiste mensen toegang hebben tot je netwerk.
Stap 5 | Investeer in training: Zorg ervoor dat het personeel bekwaam is in automatiseringstechnologie en -processen.
Stap 6 | Blijf evalueren en verbeteren: Houd je strategie up-to-date en pas deze aan naarmate je bedrijf groeit.

“Door deze stappen te volgen, bouw je een netwerk op enterpriseniveau dat aan je behoeften voldoet. Én je bedrijf helpt groeien”, besluit Petros ons gesprek.

Wil je hier meer over weten? Of ben je benieuwd wat netwerkautomatisering voor jouw IT-processen kan betekenen? Onze toegewijde netwerkspecialisten staan voor je klaar.

Download CTA

MEER WETEN
OVER NETWORKING
AS A SERVICE?

Download dan onze gratis infosheet.

Gideon Chong
Gideon ChongNetwork Consultant

MEER WETEN?
NEEM CONTACT MET ONS OP

“Als Netwerk Engineer zet ik mij iedere dag in om de netwerken van onze klanten zo veilig en optimaal mogelijk te laten werken. Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met mij op, Ik help je graag!”

Neem contact met ons op