Gedetacheerd worden als netwerk engineer via METRIC-IT? Netwerk engineer Sjoerd Koolhaas vertelt er alles over.
Deel dit bericht

Gedetacheerd worden als Netwerk Engineer? Sjoerd vertelt er alles over

De netwerkinfrastructuur is het hart van íedere organisatie. Groot met meerdere vestigingen of klein en lokaal. En of medewerkers nu vanuit huis, onderweg of op kantoor werken, via een vaste verbinding of wireless… álles is verbonden en moet altijd beschikbaar zijn. En dat kan voor sommige organisaties best een uitdaging zijn. Daarom ondersteunt én ontzorgt METRIC-IT mkb-organisaties en enterprises op de volledige IT-netwerkinfrastructuur. Onder andere op basis van detachering.

“Door het detacheren van netwerkspecialisten en onze managed services, zoals Networking as a Service (Naas), dragen wij de volledige zorg voor een stabiel en goed werkende netwerkinfrastructuur. Empower your network.

Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van gedetacheerd worden voor een Netwerk Engineer? En wat voor een type projecten komen er allemaal voorbij als je via METRIC-IT gedetacheerd wordt? In dit interview vertelt Sjoerd Koolhaas, Netwerk Engineer bij METRIC-IT vanaf het eerste uur, er alles over.

Maak kennis met Sjoerd Koolhaas

Sjoerd Koolhaas | Woont in Ede, maar verhuist binnenkort (weer terug) naar Leusden | Competitie bowlen, wandelen, gamen en lezen | Netwerk Engineer bij METRIC-IT en wordt momenteel gedetacheerd bij Schiphol.

Na zijn opleiding tot IT-netwerkbeheerder heeft Sjoerd eerst een aantal jaar -via een tussenpartij- voor KPN Telecom gewerkt. Toch miste hij op een gegeven moment de aansluiting met netwerkbeheer en dus besloot Sjoerd op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.

“Mezelf blijven ontwikkelen vind ik erg belangrijk. Ik wilde graag mijn Cisco CCNP-certificering halen (boven op mijn Cisco CCNA certificaat) en weer terug naar netwerkbeheer, maar dat was bij mijn vorige werkgever destijds niet mogelijk. Na een zoektocht op internet, kwam ik bij METRIC-IT terecht. Zij waren op zoek naar engineers met netwerk- en Cisco-ervaring, bleken om de hoek te zitten én vonden zelfontwikkeling net zo belangrijk als ik. De perfecte match dus. Voor ik het wist startte ik aan mijn eerste opdracht via METRIC-IT bij het ziekenhuis in Arnhem”, vertelt Sjoerd over zijn start bij METRIC-IT.

De werkweek van een -gedetacheerde- netwerk engineer

Sjoerd begon zijn loopbaan bij METRIC-IT dus op de IT-afdeling van het ziekenhuis in Arnhem: “Hier heb ik samen met de engineers en IT’ers van het ziekenhuis de complete netwerkinfrastructuur vervangen”, vertelt Sjoerd. Maar inmiddels wordt hij alweer twee jaar gedetacheerd bij Schiphol.

Hoe zijn dagen daar gevuld worden? “Namens Schiphol werk ik momenteel voor twee van hun klanten. Bij de één word ik vooral ad hoc ingezet om incidenten op te pakken en storingen op te lossen. En bij de ander werk ik aan vooraf bepaalde projecten op het gebied van beheer. Maar er is één overeenkomst: ik zorg er in beide gevallen voor dat het netwerk draaiende blijft en de klanten van Schiphol hun werk kunnen blijven doen”, legt hij uit.

Een vliegveld staat nooit stil

Omdat er op Schiphol 24/7 vliegtuigen vertrekken en mensen aanwezig zijn, is het nóg belangrijker dat het netwerk ook 24/7 up-and-running is. Een vliegveld staat namelijk nooit stil en daarom moet Sjoerd af en toe ook waakdiensten draaien:

“Sommige werkzaamheden, zoals het vervangen van hardware of het updaten van de software, moeten binnen een bepaalde tijd gebeuren op een moment dat het de minste impact heeft. Voor kantooromgevingen is dat vaak na 19.00 uur. Maar moet er iets op het vliegveld zelf gebeuren, dan zitten er ook weken tussen dat ik twee dagen per week tussen 22.00 en 04.00 uur ‘de wacht moet houden’. Tijdens sommige waakdiensten is er geen enkele storing en hoef je niets te doen en op andere dagen ben je de hele nacht aan het werk om iets op te lossen”, legt Sjoerd uit. “Zo is geen week, nee zelfs geen dag hetzelfde als je gedetacheerd wordt!”

Je leert elke dag iets nieuws

Het meest uitdagende aan zijn werk? Dat vindt Sjoerd het snelle schakelen en de afwisseling: “Elke dag is anders en dat geldt ook voor iedere netwerkomgeving. Zelfs nu ik al ruim twee jaar bij Schiphol gedetacheerd word, kom ik nog weleens nieuwe dingen tegen waarvan ik denk ‘hey, hier heb ik nog nooit eerder iets mee gedaan’. Dat zorgt ervoor dat je scherp blijft, je elke dag nieuwe dingen blijft leren én deze opgedane kennis ook weer bij andere klanten kunt toepassen.”

De voor- en nadelen van detachering volgens Sjoerd

Opgedane kennis toepassen bij andere organisaties, is voor Sjoerd meteen één van de voordelen van werken in de detachering. “De netwerkwereld is heel breed, waardoor je veel kanten op kunt als Netwerk Engineer. Het netwerk van een ziekenhuis ziet er namelijk heel anders uit dan het netwerk bij een transportbedrijf of een multinational. Hierdoor leer je elke keer weer iets nieuws en blijf je jezelf dag in dag uit ontwikkelen. Je krijgt een kijkje in de keuken bij veel verschillende bedrijven. Wanneer je dan naar een nieuwe opdracht gaat, neem je deze kennis mee.”

Het grootste nadeel van detachering? “Het feit dat je vooraf niet weet waar je terecht komt, qua opdracht, collega’s en reistijd. Gelukkig blijft METRIC-IT regelmatig toetsen of je het nog wel naar je zin hebt bij je huidige opdracht en of je er nog wel voldoende leert. Dus blijkt het na een paar maanden toch een mismatch te zijn, dan doen ze er alles aan om zo snel mogelijk weer een opdracht te vinden die wel bij je kennis en ambities past”, vertelt Sjoerd.

Eerder opgedane kennis meenemen naar een nieuwe organisatie

Een project waar Sjoerd opgedane kennis en ervaring uit het verleden kon toepassen was toen de netwerkinformatiestructuur vervangen moest worden van de vluchtinformatieborden op Schiphol. “Bij mijn vorige werkgever heb ik veel in de Telecom gewerkt; hierdoor weet ik hoe het er in het veld aan toe gaat en hoe belangrijk een vlekkeloze migratie is. Deze ervaring kon ik meenemen bij het voorbereiden van de hardware configuratie, zodat het voor de monteurs in het veld zo makkelijk mogelijk werd om de nieuwe hard- en software te installeren op de vluchtinformatieborden”, besluit hij ons gesprek.

Wil jij net als Sjoerd ook in de keukens kijken van meerdere organisaties? Veel ervaring opdoen op het gebied van netwerkbeheer, security en/of IT-infrastructuren? We zijn nog op zoek naar nieuwe collega’s die ons team komen versterken. Bekijk onze vacature en solliciteer, of plan geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek in met Operations Manager Erik van de Bunt: erik.vandebunt@metric-it.nl of op +31(0)6 15 25 23 52.

Download CTA

MEER WETEN
OVER NETWORKING
AS A SERVICE?

Download dan onze gratis infosheet.

Sjoerd Koolhaas
Sjoerd KoolhaasNetwork Engineer

MEER WETEN?
NEEM CONTACT MET ONS OP

“Als Netwerk Engineer zet ik mij iedere dag in om de netwerken van onze klanten zo veilig en optimaal mogelijk te laten werken. Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met mij op, Ik help je graag!”

Neem contact met ons op