Wireless site survey. Omdat een stabiel, krachtig én veilig wireless netwerk van groot belang is voor alle ambtenaren en bezoekers. Perry en Sainoel vertellen.
Deel dit bericht

Wireless Site Survey voor gemeente Tilburg

Omdat een stabiel, krachtig én veilig wireless netwerk van groot belang is voor alle ambtenaren en bezoekers.

Empower your network. Hoe wij dat voor onze klanten doen? We gaan in gesprek met Perry van Amelsvoort, IT Coördinator Team Technisch IT beheer gemeente Tilburg, en Sainoel Maksoedan, Senior Netwerkbeheerder gemeente Tilburg. IT’ers, die toevallig ook ambtenaar zijn.

Opdracht: voor de nieuwe Stadswinkel van gemeente Tilburg een goed, betrouwbaar én snel wifi-netwerk implementeren. Die de oppervlakte van 20.000m2 volledig dekt.

Resultaat: een rapport waarin Perry, Sainoel en hun collega’s alles kunnen terugvinden wat met het wireless netwerk te maken heeft en wat er gebeurt in het wireless spectrum. Én een optimaal wifi-netwerk!

Onze Network Engineer Ronnie Doornkamp vertelde in dit interview al meer over de wireless site survey voor Gemeente Tilburg. En in deze case gaan we daar dieper op in.

Gemeente Tilburg: even voorstellen

Perry verzorgt samen met 25 andere collega’s uit zijn team het centraal beheer voor gemeente Tilburg en gemeente Dongen. En één van deze collega’s is netwerkbeheerder Sainoel en een andere -voor ons bekende- collega is Gideon Chong. Hij is als netwerkspecialist gedetacheerd bij gemeente Tilburg. “Wij hadden een vacature die we maar niet konden vervullen. En zeker tot en met het einde van het jaar is Gideon nu ook ónze collega. Enorm waardevol, want we leren veel van hem”, legt Perry uit.

Gemeente Tilburg is verspreid over een aantal verschillende panden, waaronder 2 hoofdgebouwen (Stadhuis en Stadswinkel). Maar als het over IT en netwerken gaat, vallen ook alle decentrale locaties, zoals de sporthallen of milieustraat, onder de verantwoordelijkheid van Perry en zijn team.

“Je wil niet dat mensen gaan klagen omdat het wifibereik niet goed is.”

Onafhankelijke ICT-partner

Gemeente Tilburg werkt al anderhalf jaar samen met Metric-IT. Nadat ze Gideon als collega omarmden, was het tijd voor een volgende stap: het wifi-netwerk optimaliseren. “We waren op zoek naar een partij waarmee we rechtstreeks kunnen schakelen. Korte lijnen. Én kennis van Cisco. We wilden vooral geen grote organisatie, waarbij je nooit precies weet met wie je samenwerkt”, vertelt Perry.

Sainoel vult aan: “We zochten expertise en kunde bij een onafhankelijke partij. Een ICT-partner die weet waar hij het over heeft en dit alles vonden we in Metric-IT.”

Health-check

“Als eerste opdracht vroegen we Metric-IT een wifi-meting te doen. Later gaven we ook opdracht voor een algehele netwerk ‘health-check’, zoals ze dit zelf noemen”, vertelt Perry. “Hier waren we heel tevreden over en zo zijn we gaandeweg onze samenwerking gaan uitbreiden.”

Maar nog even terug naar de wireless site survey van de nieuwe Stadswinkel. Sainoel: “Dit gebouw is compleet gerenoveerd en één van de vereisten is dat we een goede wifidekking kunnen garanderen voor zowel alle medewerkers als ook gemeentelijke bezoekers. Daarvoor heeft Metric-IT dus een precheck gedaan en naderhand ook een nameting, om te kijken of we overal de gewenste wifidekking hebben.” Tussen deze precheck en nameting heeft Metric-IT uitvoerig contact gehad met gemeente Tilburg, om te kijken waar de behoeftes liggen als het gaat om een goed wifinetwerk. “Op basis daarvan bepalen ze waar de apparatuur geplaatst kan worden, zodat ze een optimaal wifinetwerk voor iedere gebruiker kunnen garanderen.”

“Wifi is een standaard onderdeel geworden van ons leven. En dit moet gewoon goed én veilig werken.”

Locatie onafhankelijk werken

Bij gemeente Tilburg hebben ze geen vaste werkplekken. En dit betekent dat men dus overal hun werk moet kunnen doen. Sainoel: “Iedereen -medewerkers en bezoekers- komt hier met eigen apparatuur. En als flexorganisatie is het dus extra belangrijk om een optimaal wifinetwerk te waarborgen. Daarvoor hebben we een ambtenarennetwerk en gastennetwerk opgesteld. En samen met Metric-IT ook gelet op het roaming principe. Dat wanneer je bijvoorbeeld wandelt van een vergadering naar een andere werkplek, je gewoon je verbinding behoudt.”

Gemeente Tilburg klaar voor de toekomst

“Metric-IT heeft ons goed geholpen en we zijn nog lang niet klaar. We kunnen vooruit en zorgen er zo samen voor dat we als organisatie klaar voor de toekomst zijn.” Perry gaat verder: “Zo zijn we nu ook bezig met een speciale oplossing voor IoT-devices. Deze vallen niet onder het ambtenarennetwerk, maar ook niet onder het gastennetwerk. Daarom kijken we hoe we dit op een veilige manier kunnen ontsluiten samen met Metric-IT. En inmiddels hebben we ook een strippenkaartconstructie afgenomen bij Metric-IT om bij verschillende vraagstukken snel met hen te kunnen schakelen.

En om verwarring te voorkomen: het IoT-project -net als het wireless survey project- pakken Perry en Sainoel met het team van Metric-IT op. Niet per se met Gideon, omdat hij toevallig bij gemeente Tilburg gedetacheerd zit. “Dit houden we bewust gescheiden. Gideon is als netwerkbeheerder een waardevol onderdeel van ons team en voor de complexere netwerkvraagstukken richten we ons tot Metric-IT. Ook omdat we hier niet de uren van Gideon aan willen besteden, want die hebben wij zelf hard nodig binnen het team.”

“Dankzij Metric-IT is de basis voor een betrouwbaar wifi-netwerk met optimaal bereik gelegd.”

Dedicated specialists

Sainoel: “Hebben wij een vraag, dan kunnen we deze gewoon aan Metric-IT stellen. Ze schakelen snel en daar tegenover staat dat ook wij snel kunnen schakelen. Je merkt dat ze veel kennis, toewijding en praktijkervaring hebben. En ze geven het ook aan als iets niet kan. Maar dat is een uitzondering, want ze zijn gedreven om een passende oplossing te zoeken.”

“Ze denken altijd goed mee. En hebben actuele, hoogwaardige kennis die ze toepassen op het ontwerpen, implementeren en beheren van ons algehele netwerk”, besluit Perry.

Benieuwd wat wij voor jouw netwerk kunnen betekenen? Onze specialisten denken graag met je mee!

Download CTA

MEER WETEN
OVER NETWORKING
AS A SERVICE?

Download dan onze gratis infosheet.

Gideon Chong
Gideon ChongNetwork Consultant

MEER WETEN?
NEEM CONTACT MET ONS OP

“Als Netwerk Engineer zet ik mij iedere dag in om de netwerken van onze klanten zo veilig en optimaal mogelijk te laten werken. Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met mij op, Ik help je graag!”

Neem contact met ons op